Vissennetwerk over telemetrisch onderzoek aan vissen

1920
04 apr 2024

Op 27 maart was in de Biesbosch de 75e bijeenkomst Vissennetwerk met als thema telemetrisch onderzoek aan vissen. Sportvisserij Nederland is trekker van dit netwerk. Met ongeveer 80 deelnemende visprofessionals vanuit verschillende organisaties in Nederland en Vlaanderen bleek er veel interesse voor dit onderwerp.

Bij telemetrie worden vissen gemerkt waardoor deze op afstand kunnen worden gevolgd in hun natuurlijke omgeving. Hierbij kan het migratiegedrag van individuele vissen en vissoorten in kaart worden gebracht.

Er werd geopend met een inleiding over verschillende telemetrie methodes en een uitleg van het samenwerkingsverband European Tracking Network. Vervolgens zijn verschillende onderzoeken gepresenteerd die gebruik hebben gemaakt van telemetrie.

Een blankvoorn wordt voorzien van een zender en vervolgens wordt de buik weer gehecht.

Trekvissen volgen

Zo is PIT telemetrie gebruikt bij onderzoek naar het zoet-zout trekgedag van de driedoornige stekelbaars, radio telemetrie voor stroomafwaarts trekkende zalm smolts in de Ourthe. Akoestische telemetrie is toegepast bij onderzoek naar het brasembestand in het IJsselmeergebied en het trekgedrag van jonge Europese steurtjes in het Benedenrivierengebied. Ook werd een inkijkje gegeven in de mogelijkheden van tags die behalve het gedrag van de vis volgen ook kunnen aangeven of de vis gepredeerd is en dataloggers die verschillende data kunnen opslaan.

Presentaties

De presentaties leidde tot levendige discussies, zowel tussen het publiek onderling als met de sprekers en tussen oude bekenden en nieuwe gezichten. Daarvoor werden de pauzes en de netwerkborrel goed benut. Het was een geslaagde bijeenkomst waar veel kennis en ervaring gedeeld is. Telemetrie is een veel belovende techniek die we in de toekomst nog veel gaan tegenkomen.
Alle presentaties zijn hier te vinden. 

Wat is het Vissennetwerk?

Het Vissennetwerk is een kring van bijna vijfhonderd professionals uit de vakgebieden vis, visserij, ecologie en water die onderling (nieuwe) kennis, inzichten en ideeën uitwisselen over vissen, visserij en de leefomgeving van vissen – zowel vanuit een wetenschappelijke als praktische invalshoek. Het werkgebied bestrijkt de zoete en brakke wateren van Nederland en Vlaanderen. Vier keer per jaar vinden themabijeenkomsten plaats over vis-gerelateerde onderwerpen zoals vismigratie, beleid en wetgeving, inrichting van water, monitoring, onderzoek en visserij. Eens per jaar wordt zo’n bijeenkomst met een buitenexcursie gecombineerd.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.